Ongewenste Omgangsvormen

Te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen is een zeer vervelende en emotionele ervaring. Een vertrouwenspersoon heeft een toegevoegde waarde bij opvang en begeleiding. De Vertrouwenspersoon realiseert dit op basis van de onderstaande vaardigheden. Luisterend oor Het inschakelen van een vertrouwenspersoon is voor iemand die te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen vaak een grote stap. Is deze stap eenmaal genomen, dan is het van groot belang dat er goed naar hem/haar wordt geluisterd. Goed luisteren is de eerste stap naar een oplossing. Empathie Degene die de hulp inroept van een vertrouwenspersoon bevindt zich in een nare situatie. Dit gaat vaak gepaard met emoties. Begrip, inlevingsvermogen en een neutrale houding bieden het vertrouwen dat nodig is om op een open manier over de ontstane situatie te kunnen praten. Kordaat optreden Geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen is een ingrijpende gebeurtenis. Hierdoor is het vaak moeilijk helder na te denken over zaken als: welke stappen moet ik zetten, welke instanties schakel ik in, hoe formuleer ik een klacht enz.. De Vertrouwenspersoon biedt hierbij praktische ondersteuning en begeleiding. Bereikbaarheid Duidelijkheid over de bereikbaarheid van een vertrouwenspersoon en over het verloop van een eventueel klachttraject zijn belangrijk. Daarom hecht De Vertrouwenspersoon veel waarde aan heldere afspraken over contactmomenten en bereikbaarheid.

Basisopleidingen

Onze basisopleidingen bieden wij tegen een concurrerend tarief aan. De opleiding wordt verzorgd door docenten, die zelf iedere dag actief zijn als externe registervertrouwenspersoon. Zij zijn in staat de aangeboden theorie doorlopend te verrijken met waargebeurde casussen die zij zelf hebben behandeld.

Bij- en nascholing

Voor het behoud van de registratie als registervertrouwenspersoon is het volgen van bij- en nascholingen verplicht. Wij bieden een compleet pakket aan. Een greep uit onze trainingen.

Opleiding en scholing voor onderwijspersoneel

De Vertrouwenspersoon heeft hierin een specialisme ontwikkeld. Ook het regionaal organiseren van de onderstaande trainingen is, op verzoek, vaak mogelijk.

Hoe kan ik u helpen?