Ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is een hot topic in de media, en de waan van de dag in sommige organisaties. Als een situatie eenmaal uit de hand is gelopen wordt vaak de vraag gesteld: ‘Waarom is er niet eerder ingegrepen’? Wat maakt dat mensen, al weten ze vooraf zeker dat ze zullen ingrijpen bij onrecht of wangedrag, op het moment suprême bevriezen, wegkijken of een rechtvaardiging voor het gedrag bedenken?

Voorbeelden genoeg. De toeslagenaffaire is er één van. In de nasleep daarvan, de parlementaire enquête, ging het vaak om het aanwijzen van schuldigen, en het verkleinen van de eigen rol in het debacle. In deze training willen we een stapje dieper gaan. We onderzoeken hoe het komt dat mensen zo vaak wegkijken. Daarbij gaan we in op de begrippen ‘bystander effect’ en ‘cognitieve dissonantie’. We focussen uiteraard op ons eigen werkgebied,  ‘grensoverschrijdend gedrag’ ofwel ongewenste omgangsvormen.

Als gevolg van deze training zullen vertrouwenspersonen beter in staat zijn om collega’s te onderwijzen over hoe grensoverschrijdend gedrag eruit ziet op de werkvloer, en hoe je effectief kan ingrijpen. Vertrouwenspersonen zullen zelf ook beter in staat zijn om dergelijk gedrag sneller te signaleren en (vooral) in te grijpen.

Na de training gaan deelnemers naar huis met kennis over:

  • Het bystander effect: waarom grijpen mensen niet in?
  • Cognitieve dissonantie: hoe ons brein omgaat met tegenstrijdige situaties
  • Interventies en hun effectiviteit
  • Waarom mensen wél ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

 

Na de training kunnen de deelnemers met meer vertrouwen optreden wanneer er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op de werkvloer, onder meer door het oefenen van de volgende vaardigheden tijdens de training:

  • Het herkennen en erkennen van onveilige situaties op de werkvloer
  • Het ondervinden of analyseren van een onveilige situatie in een rollenspel, en beredeneren hoe er passend ingegrepen had kunnen worden

 

De training wordt verzorgd door Andrea Rijna

Andrea is geen trainer bij wie je achteroverzittend je PE-punten haalt. In de training draait het niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om ‘beleven’ door te oefenen. Dit is op persoonlijk niveau uitdagend, voor sommigen mogelijk confronterend, omdat Andrea erin gelooft dat er in trainingen ook ongemak mag worden opgezocht.

Heb je nog vragen voordat je inschrijft? Mail dan naar opleidingen@devertrouwenspersoon.nl

Kosten

De kosten voor de training bedragen € 295,– (BTW vrijgesteld), inclusief materiaal, accommodatie, koffie en thee.

Kies je voor beide trainingen (dezelfde dag vindt ’s middags plaats: De Vertrouwenspersoon op de multiculturele werkvloer, BNS-uren: 4) en ben je de hele dag bij ons, dan krijg je een verzorgde lunch aangeboden.

Locatie

Delft, goed bereikbaar met OV en de auto.

Aantal deelnemers

8-14 (het behalen van het minimaal aantal deelnemers is een voorbehoud voor het laten doorgaan van de training)

Resultaat na volgen opleiding

  • Vertrouwenspersonen zullen beter in staat zijn om grensoverschrijdend gedrag sneller te signaleren en (vooral) in te grijpen.

Hoe kan ik u helpen?