De Vertrouwenspersoon op de multiculturele werkvloer

Veel vertrouwenspersonen werken in multiculturele en internationale organisaties. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, omdat er veel culturele verschillen bestaan rond communicatie, feedback geven, omgangsvormen en klachten indienen.

Als dat niet goed wordt aangevoeld, kunnen mensen zich onbegrepen, ongemakkelijk of geschoffeerd voelen. In sommige gevallen zal dat niet de intentie zijn van hun collega’s, en soms is er wel degelijk sprake van bewuste uitsluiting op de werkvloer.

In de interactieve bijscholing ‘De vertrouwenspersoon op de multiculturele werkvloer’, geven we vertrouwenspersonen de juiste kennis en tools om ook intercultureel het verschil te maken, en met meer begrip klaar te staan voor medewerkers uit diverse culturen. Dit doen we deels door middel van theorie, onder andere uit het boek ‘The Culture Map’ van Erin Meyer. Daarnaast bestaat de training uit vele oefeningen, zoals een rollenspel, casus, brainstormsessie en een oefening omtrent personal space / grenzen aangeven.

Deelnemers ontvangen aan het eind van de training het boek ‘The Culture Map’ als naslagwerk, zodat zij zich na de training verder kunnen verdiepen in culturele verschillen in een zakelijke context.

 

Na de training gaan deelnemers naar huis met kennis over:

  • De 8 factoren die wereldwijd ons gedrag op de werkvloer bepalen
  • De toepassing van de 4 belangrijkste factoren: (in)directe communicatie, feedback geven / ontvangen, besluitvorming en hoe we het (on)eens zijn met elkaar
  • Het (achterblijvende) meldgedrag van internationale medewerkers
  • De diversiteit in normen en waarden in sociale situaties

 

Na de training kunnen de deelnemers met meer vertrouwen klaarstaan voor internationale collega’s op de werkvloer, onder meer door het oefenen van de volgende vaardigheden tijdens de training:

  • (In)directe communicatie herkennen, en de juiste wedervragen stellen om een ander te begrijpen
  • Verschillende vormen van feedback herkennen, en kunnen toepassen o.b.v. de ontvanger
  • Het ophalen van input en feedback bij medewerkers die gewend zijn aan een meer hiërarchische omgeving
  • Het oplossen van een conflict tussen medewerkers na een (ogenschijnlijk) onschuldige discussie
  • Het uitnodigen van meldingen onder internationale collega’s
  • Aanvoelen welke mate van fysieke afstand prettig is voor mensen
  • Een actieplan maken voor sociale bedrijfsevenementen, om culturele verschillen m.b.t. (onder andere) fysieke afstand, aanraking, alcoholgebruik en flirten te adresseren

 

De training wordt verzorgd door Andrea Rijna

Andrea is geen trainer bij wie je achteroverzittend je PE-punten haalt. In de training draait het niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om ‘beleven’ door te oefenen. Dit is op persoonlijk niveau uitdagend, voor sommigen mogelijk confronterend, omdat Andrea erin gelooft dat er in trainingen ook ongemak mag worden opgezocht.

Heb je nog vragen voordat je inschrijft? Mail dan naar opleidingen@devertrouwenspersoon.nl

Kosten

De kosten voor de training bedragen € 295,– (BTW vrijgesteld), inclusief materiaal, accommodatie, koffie en thee.

Kies je voor beide trainingen (dezelfde dag vindt ’s ochtends plaats: Ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag, BNS-uren: 4) en ben je de hele dag bij ons, dan krijg je een verzorgde lunch aangeboden.

Locatie

Delft, goed bereikbaar met OV en de auto.

Aantal deelnemers

8-14 (het behalen van het minimaal aantal deelnemers is een voorbehoud voor het laten doorgaan van de training)

Resultaat na volgen opleiding

  • Na de training kunnen de deelnemers met meer vertrouwen klaarstaan voor internationale collega’s op de werkvloer

Hoe kan ik u helpen?